ciasto: 1,5 szkl mąki 95 g miodu 70 g cukru pudru 80 g mielonych orzechów laskowych 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka sody krem: 100 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g mielonych orzechów 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany kieliszek alkoholu (rumu, wódki) dżem jeżynowy (nie jest konieczny) Dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy, następnie wsypiemy orzechy i dodajemy po łyżce śmietanę; dokładnie mieszamy i na koniec wlewamy alkohol. Kremem przekładamy kolejne warstwy ciasta. ...to tego typu ciasto im starsze tym lepsze Placki spokojnie można upiec nawet tydzień wcześniej, a przełożyć kremem 3-4 dni przed podaniem wtedy jest najlepsze. Następnie dzielimy wałek na 6 części i każdą rozwałkowujemy na placek o wielkości dna formy. Ciasto jest dość klejące, na papierze odrysowałam okrąg nałożyłam część ciasta, przykryłam folią spożywczą i rozwałkowałam cienki placek.