Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej typu 00) – 20 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli – 1 pierś z kurczaka – słodka papryka w proszku oraz curry – 1 mała czerwona cebula do podania: świeża roszponka Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Przed podaniem układamy na wierzch liście świeżej roszponki.