Idealne do kawy lub na podwieczorek lub bez okazji jak macie ochotę na coś pysznego - polecam gorąco Składniki: na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 400 g mąki pszennej 50 ml oleju rzepakowego na kruszonkę: 70 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru dodatkowo : ok 300 g śliwek Przygotowanie: Zobaczcie krótki film jak zrobić takie drożdżówki 👇👇👇 Do miski robota kruszymy drożdże,dodajemy do nich cukier,mieszamy i odstawiamy na ok 3 min. następnie dodajemy do drożdży ciepłe mleko i mieszamy aż się drożdże rozpuszczą. odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. w międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - wrzucamy składniki na kruszonkę do miski i między palcami rozgniatamy aż powstanie konsystencja kruszonki. Na środek każdego prostokąta układamy pokrojone śliwki i rogi zlepiamy ze sobą tak żeby powstało coś na wzór łódki (zdjęcie poniżej 👇),następnie posypujemy kruszonką. Zapraszam również na inne moje przepisy na pyszne drożdżówki: Maślane jagodzianki -mięciutki i pyszne Drożdżówki do odrywania z truskawkami i borówkami Gotowe bułeczki delikatnie przenosimy na blaszkę piekarnikową ,wyłożoną papierem do pieczenia,przykrywamy je jeszcze ściereczką i odstawiamy na 10 min. Rozwałkowujemy je na prostokąt i kroimy na 8 części (małych prostokątów).