Dodatkowo: 25 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu garść orzechów włoskich 1 białko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z bloga wg składników j.w. śliwki pokrój na kawałki, wymieszaj z cynamonem, odstaw wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i podziel na 12 kawałków, najlepiej odważając po 60-65 g, następnie skręcić w kulki. Składniki na 12 bułeczek: 380 g mąki orkiszowej (200 g mąki 1050 i 180 g jasnej 700) 25 g drożdży 2 łyżki cukru/miodu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 160 g mleka 60 g masła Po przygotowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia, a na około 20 minut wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp posiekanymi orzechami piecz w 180*C 25 minut, do zrumienienia SMACZNEGO ! Wartości odżywcze drożdżowych bułeczek łatwo zwiększyć poprzez zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową i dodatkowo przez podmianę części mąki na pełną błonnika mąkę pełnoziarnistą.