Składniki na około 35 ciastek: - 200 g masła, w temperaturze pokojowej - 3/4 – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado - 1 duże jajko - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2,5 szklanki płatków owsianych* Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to by na blaszce układać je w sporych odstępach – bardzo rosną na boki. Nie wiem, czy po kilku dniach nadal będą dobre i chrrruupiace, bo nie wróżę im dłuższego żywota niż jedno czy dwa popołudnia ;-). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.