Lepsza od zwykłej dyni i nie trzeba jej obierać. Jak rozpoznać dynię Hokkaido?

Katarzyna
Kulinaria
03.09.2020 17:22
Lepsza od zwykłej dyni i nie trzeba jej obierać. Jak rozpoznać dynię Hokkaido?

Lato powoli się kończy, a wraz z nim niektóre owoce i warzywa. Na szczęście jesień również rozpieszcza nas pysznymi warzywami. Mowa tu oczywiście o dyniach, z których można wyczarować przepyszne dania. Jedną z odmian jest dynia Hokkaido, która ma niepowtarzalny smak. Jak ją rozpoznać i dlaczego warto ją jeść? Sprawdźcie!

Rodzaje dyń

Dynie mają wiele odmian, różnią się wielkością, kolorem oraz smakiem. Niektóre z nich można wykorzystać w kuchni, inne natomiast nadają się tylko do jesiennej ozdoby domów. Każda odmiana dyni charakteryzuje się innym smakiem i wyglądem. Mają przeróżne kolory, co pozwala stworzyć z nich piękne i barwne kompozycje ozdobne. Dynię jednak można włączyć również do naszej diety i przygotować z niej pyszne i rozgrzewające dania.

Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido jest bardzo małą odmianą dyni i to ona jest najlepsza do przyrządzania różnych potraw. Jej waga waha się w granicach od jednego do trzech kilo. Ma piękny pomarańczowy kolor i gładką skórkę. Dynię Hokkaido szybko się przyrządza, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki. Wystarczy ją dokładnie umyć oraz po rozkrojeniu wyciągnąć z niej pestki i włókna. Potrawy z dyni Hokkiado mają delikatny słodko-orzechowy smak.

Zdjęcie Lepsza od zwykłej dyni i nie trzeba jej obierać. Jak rozpoznać dynię Hokkaido? #1

Wartości odżywcze

Dynia Hokkaido dodana do diety wzbogaci ją o wartości odżywcze. Swój intensywny kolor zawdzięcza karotenoidom, więc w swoim składzie posiada karoten. Składnik ten pozytywnie wpływa na wzrok oraz chroni nasze oczy przed niebezpiecznym promieniowaniem UV. Dynia ta jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminy A oraz C. Posiada w swoim składzie fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Spożywanie dyni Hokkaido wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, ponieważ ma właściwości oczyszczające. Dynie do swojej diety powinny włączyć osoby, które dbają o linię, ponieważ warzywo to jest niskokaloryczne, ale za to syci na długo.

Dania z dyni

Dynia Hokkaido może w kuchni zastąpić ziemniaki lub bataty. Po jej ugotowaniu lub upieczeniu nie rozpada się, tylko pozostaje w jednym kawałku. Można ją więc dodać do jesiennego gulaszu, zapiekanek lub tart. Sprawdzi się również jako składnik ciast dzięki swojemu słodko-orzechowemu smakowi. Krem z dyni rozgrzewa i dostarcza organizmowi wiele wartości odżywczych. Dynia może również zastąpić inne przekąski

Jak upiec dynię Hokkaido

Dynię Hokkaido najłatwiej przygotować w piekarniku. Wystarczy, że dokładnie umyjemy dynię a następnie pokroimy ją na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wykładamy na blachę do pieczenia lub wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną dynie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków naszej dyni. Najlepiej co jakis czas sprawdzać czy dynia jest już gotowa. 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną