Pizza Cubana

Obiad
02.09.2020 13:51
Pizza Cubana

Składniki na ciasto (8 sztuk): 500 g mąki (najlepiej na pizzę – włoska typ 00) 220-250 ml wody – u mnie dokładnie 230 ml 80 ml oleju rzepakowego 7 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na posypkę: 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonego oregano Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić nie za długo, kilka minut (użyłam robota kuchennego). Składniki na okład: pulpa pomidorowa lub ew. passata pomidorowa musztarda (ok. 1 łyżeczki na sztukę) 1 czerwona cebula 200- 300 g sera (gouda + mozzarella) Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się odgazowało, podzielić na 8 równych części i rozwałkować na kształt przypominający koło. Posmarować pulpą i musztardą wedle uznania ( u mnie około 1 łyżeczki musztardy na każdą pizzę). Wszystkie składniki posypki wymieszać, posypać pizzerinki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, ser gouda w małą kostkę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/pizza-cubana/