Składniki: 1 małe awokado duży gęsty jogurt 1 ząbek czosnku 1 dymka (zielona część) 1 mała papryczka jalapeño (opcjonalnie) pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Do robota kuchennego (ja użyłam rozdrabniarki) wkładamy wydrążone awokado i resztę składników. Podobne przepisy: Sos jogurtowo-ziołowy Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Sos farmerski Sos czosnkowy z ziołami Ten mój jest wersją paru z nich, ale bez szaleństw, większość składników jest podstawowa. Połowa została zjedzona dziś z plackami z cukinii, druga porcja jedzie jutro na grilla. Ja go zrobiłam z myślą o potrawach do grilla, dlatego jest gęsty. Myślę, że można ją dodać, jeżeli chcemy zrobić z tego sosu dressing do sałatki.