Naleśniki po rusku

Beata

Obiad

28.08.2020 18:24

Naleśniki po rusku

SKŁADNIKI Naleśniki: - 3 jajka - 1/2 łyżeczki soli - 300 ml mleka 3,2% - 100 ml wody - 50 ml oleju rzepakowego - 200 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 650 g ziemniaków - 300 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 łyżeczka masła - olej rzepakowy - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy - 200 g kwaśnej śmietany 12% - mały pęczek koperku WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować. Aby naleśniki łatwiej się obracało, to można każdy z nich podzielić na 4 części (przekroić na krzyż). Wlewać po jednej chochli ciasta, rozlać je na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron. To idealna potrawa na lato dzięki akcentowi takiemu jak kwaśna śmietana z koperkiem. Tak przygotowane naleśniki podgrzać z obu stron na patelni. Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Składanie naleśników: Na naleśnik wyłożyć równomiernie farsz, nałożyć kolejny naleśnik i docisnąć. Z podanej porcji składników uzyskałam trzy naleśniki z farszem. Następnie przełożyć ją na patelnię, polać niewielką ilością oleju i podsmażyć. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://ejszet.blogspot.com/2020/08/nalesniki-po-rusku.html