Pasta z bakłażana , czyli domowa baba ghanoush

Jolanta
Przekąski
25.08.2020 16:17
Pasta z bakłażana , czyli domowa baba ghanoush

Domowa baba ghanoush, pasta z bakłażana: 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze, przekrojony na pół 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin), sól himalajska i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, oliwa z oliwek, Jak przygotować domową wersję baba ghanoush, pasta z bakłażana? Baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug to potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam , to popularna potrawa wegetariańska pochodząca z kuchni arabskiej, jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie , ale w Europie ma też wielu zwolenników. Tajemnicą smacznego baba ghanoush jest opalany bakłażan, można go też upiec w piekarniku, podobnie jak w przepisie na moją pasta paprykowa tak samo robi się ajwar, czy sos lutenica. Przeważnie jem baba ghanoush z chlebkami pita lub naan, ale tym razem nie miałam ich w domu, więc zjadam z solonymi krakersami. W krajach arabskich popularna jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal, zaś w Grecji melitzanosalata. Przekładamy pastę do miseczki, wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, przed podaniem wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki, możemy też posypać np. wędzona papryką lub pestkami granatów. Tak pokochałam hummus, Muhammara i Baba ganoush, którą nazywa się też wegetariańskim kawiorem czy kawiorem z bakłażana. Polecam Wam też przygotować faszerowane bakłażany kaszą i warzywami, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana. Można też bakłażana upiec w całości, ale polecam nakłuć bakłażana, gdyż podczas pieczenia może wybuchnąć. Pasta z bakłażana , czyli domowa baba ghanoush. Odkąd mieszkam poza Polską, pokochałam egzotyczne potrawy, a gdy wchodzę do tureckiego, czy arabskiego sklepu to na widok wielkich oliwek, różnorodnych serów, marynowanych lub faszerowanych papryk dostaję ślinotoku i chętnie bym wszystko to kupiła. Dodajemy do bakłażana drobno posiekany czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Ponieważ bakłażany o tej porze roku aż się proszą aby je kupić to zrobiłam domową wersję baba ghanoush.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/dodatki-2/pasta-z-baklazana/