Składniki na 4 porcje zupy z łososiem i ziemniakami : 2 duże brzuszki wędzonego łososia ze skórą 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego 2 marchewki 2 duże kartofle 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sol i pieprz do smaku 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietany wymieszane z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku 1 łyżka oleju Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i w pół plastry marchewkę, chwilkę dusimy. Do zupy dodałam też suszony koperek, ale można a nawet trzeba świeży, ponadto można dodać kukurydzę, świeży groszek zielony, krewetki lub małże to co akurat mamy. Przygotowanie błyskawicznej zupy z łososiem i ziemniakami: Łososia kroimy w słupki. Wykładamy łososia, dodajemy mleko z mąką i gotujemy ok. 5 minut aż zupa zgęstnieje.