Ciasto "Borówkowe szaleństwo"

Ewa
Ciasta
22.08.2020 8:40
Ciasto "Borówkowe szaleństwo"

mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa śmietanowa na gorąco: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g białej czekolady 50 g płatków migdałowych pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu) Warstwa śmietanowa z borówkami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka niebieska 1-2 szklanki borówki amerykańskiej Dodatkowo: starta czekolada na wierzch ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką. Mamy tutaj bowiem aż 1 l śmietanki wysokoprocentowej oraz 200 g białej czekolady. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Masę od razu rozprowadzamy na schłodzonej masie z białą czekoladą. Na koniec dodajemy do masy pokruszony wierzch biszkoptowy. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 1 szkl. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Kruszymy na drobne okruszki w rozdrabniaczu. Następnie dodajemy po 1 żółtku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/22/borowkowe-szalenstwo/