Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant 2 łyżki cukru pudru 200 g śmietany 18% lub 30% 1 żółtko 520 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko 3 łyżki mleka nutella lub marmolada Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe? Krok 3 Do miski wsypujemy 520 g mąki pszennej, a także dodajemy 150 g miękkiego masła, rozczyn, 30 g cukru z prawdziwą wanilią oraz żółtko. Wykonanie: Krok 1 Świeże drożdże (30g) mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną (200g) w temp. pokojowej. Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Krok 4 Wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale równie dobrze możesz użyć robota kuchennego z hakiem), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut. W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Krok 5 Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy w większy okrąg. Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.