Minestrone z bobem

kardamonovy
Zupy
19.08.2020 13:19
Minestrone z bobem

Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Zwykle dodaje się do niej fasolę, tym razem w garnku wylądował mój ulubiony bób. Powoli zaczynam wracać do gotowania większej ilości zup, od września mam na nie zawsze większy chcieizm. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/minestrone-z-bobem/