S – poniżej 53 g M – od 53 g do 63 g L – od 63 g do 73 g XL – powyżej 73 g Ser Dobrym wyborem do carbonary będą: parmigiano reggiano (z mleka krowiego) grana padano (z mleka krowiego) pecorino romano (z mleka owczego) Carbonara z kurkami Drukuj przepis Składniki ► boczek [50 g] ► kurki [200 g / 3 garści] ► masło [10 g / 1 łyżka] ► jajka [2 sztuki rozmiar L] ► ser dojrzewający [50 g] lub ile dusza zapragnie :D ► makaron [200 g] Ponoć trik z odtwarzaniem kremowego sosu za pomocą śmietanki kremówki zrodził się podczas prób przerobienia carbonary na ,,gotowca, którego można kupić w markecie i odgrzać w mikfofali lub na patelni. Składniki na carbonarę z kurkami Makaron Carbonara może zostać wykonana z różnymi typami makaronów, najczęściej jednak spotyka się ją ze spaghetti, tagiatelle, bucatini lub rigatoni. W poszukiwaniu najłatwiejszego sposobu na carbonarę znalazłam dwie metody robienia sosu – na patelni i w osobnej misce. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Tak właśnie zrodził się pomysł na kurki, które rewelacyjnie komponują się z pozostałymi składnikami tego klasyka! Aby zrobić z tego dania gotowca, trzeba było użyć innych metod na przygotowanie sosu, bo oryginalny przepis zupełnie się nie nadaje do ponownego podgrzewania. Na patelni Do przesmażonego boczku z kurkami wrzucić gorący, ugotowany makaron i kilka łyżek wody z makaronu. Całą swoją kremowość, carbonara zawdzięcza połączeniu jajek, skrobiowej wody i tłuszczu, które podczas mieszania z gorącym makaronem emulgują i zamieniają się w gładki sos. Aby zrobić dobrą carbonarę na patelni, przyda się sprawne oko, które zauważy reakcję na zbyt wysoką temperaturę. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 2 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Wystarczy podgrzewać zbyt długo, a białka jajek zetną się na jajecznicę (pamiętam, że przy pierwszej próbie strasznie się tego obawiałam). Opcjonalnie można dodać dodatkowe żółtko, jeśli mamy ochotę na bogatszy sos – ja pomijam ze względu na masło. Istnieją dwa sposoby przygotowania sosu do carbonary – można to zrobić na patelni lub w dużej misce. Na 1 porcję 660 kcal, 55 g węglowodanów, 30 g tłuszczu, 40 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Cała kontrowersyjna natura carbonary leży w użyciu śmietanki, której nie ma w oryginalnym przepisie pochodzącym z Rzymu. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Wrzucić 200 g makaronu (u mnie spaghetti) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie ostrzejszą carbonarę, na tym etapie można dodać na patelnię sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Właśnie dlatego sosy zagęszczane śmietanką lub skrobią budzą tyle emocji – kojarzą się z makaronem gorszej jakości, który odbiega od oryginału. Szczerze powiem, że nie raz robiłam carbonarę ze ,,naszego wędzonego boczku i wychodziła świetna, więc moim zdaniem można tutaj postawić na łatwo dostępny produkt. Połączenie idealne! Carbonara z kurkami Ten przepis zwany pieszczotliwie kurkonarą 😁 to połączenie skarbów lata, czyli przepysznych kurek, z klasycznym włoskim makaronem. W międzyczasie, w osobnej miseczce wymieszać 2 jajka i 50 g tartego sera. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Sposób z miską jest lepszy dla początkujących, więcej o tym przeczytacie w tekście powyżej :) Niewątpliwie sposób z miską jest dużo bezpieczniejszy, daje nam więcej czasu na reakcję i powoduje zdecydowanie mniej stresu ☺ Przechowywanie i mrożenie Warto znać klasyczny przepis w jego ,,najczystszej formie, ale nie widzę nic złego w eksperymentowaniu i modyfikowaniu przepisu pod swój smak. Teraz robię już praktycznie bez przepisu, na wyczucie i to jeden z najszybszych i najpyszniejszych makaronów świata. Wyłączyć grzanie, dodać jajka z serem i mieszać intensywnie, dodając odrobinę wody, aż sos stanie się kremowy. Mieszać energicznie, dodając kilka łyżej wody z makaronu, aż utworzy się gładki sos.