Składniki na około 7 kotletów: - około 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) - 1 małe jajko kl M lub jedno duże żółtko - około 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo ciapciowate do dajemy więcej ) - troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej - sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku - olej do smażenia Składniki na około 7 kotletów: 6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rolujemy na dłoni na kształt kotleta i obtaczamy w mące lub bułce tartej ;) 7. Sos kurkowy do kotletów: - 150 g kurek umytych (jak czyścić i mrozić kurki podaje Tutaj <- klik) - 1/2 główki cebuli - 1 duży ząbek czosnku - 1/3 szkl śmietanki 30 % - 3/4 szkl bulionu warzywnego - 1/2 łyżki mąki pszennej - masło klarowane do smażenia - sól, pieprz, natka pietruszki 6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rolujemy na dłoni na kształt kotleta i obtaczamy w mące lub bułce tartej ;) 7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż kotlety się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż kotlety się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Na maśle przesmażamy cebule, na końcu smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Wbijamy jajko lub żółtko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Kotlety Ziemniaczane Z Sosem Kurkowym Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków i moich ulubionych grzybów. Pod koniec smażenia oprószamy je 1/2 łyżki mąki, jeszcze chwilkę smażymy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości.