Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Fasolkę można dodać bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszać, albo rozłożyć ją na talerzach i polać sosem. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Danie jest bardzo smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień po odgrzaniu. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju przekładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.