Składniki na Seromakowiec (blaszka 28×23 cm): Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (może być też z wiaderka) 150 g cukru (drobny do wypieków) 100 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250 g maku suchego 150 g cukru 100 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku migdałowego Polewa: 180 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na wystudzone ciasto. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia łyżką wykładamy na przemian masę makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 minut. Przygotowujemy masę serową: masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i żółtka wciąż ucierając. Przygotowujemy polewę: śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy połowę piany z białek i ostrożnie mieszamy łyżką. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole.