Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek)jeżeli tego nie zrobimy to nie będą nam smakowały . Potrzebujemy : masło 4 łyżki mąką 4 łyżki mleko ok 3 szkl sol, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma chedar Beszamel: W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. https://www.facebook.com/groups/654203651843589/?ref=share Zapraszam również do polubienia mojego insta https://www.instagram.com/lyzkawzupie/ Białe szparagi powinny być średniej grubości. Nie powinniśmy wybierać za cienkich, gdyż białe szparagi będziemy obierać ze skórki. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Każde danie które będziecie odtwarzać i chcielibyście się nim pochwalic możecie wrzucić fotki i mały opis na tą grupę. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Najlepiej je gotować w wąskim, wysokim garnku, w lekko osolonej wodzie. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Ok, mamy już szparagi. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka. Za grube też nie są dobre. Dzisiaj będzie o szparagach, tych rzadziej przyrządzanych. Ps. Zanim zaczniecie czytać przepis, to mam dla was propozycje.