Przepis na kiszone cytryny 8 do 10 cytryn organicznych (w całości) sok z 5 cytryn 15 dag soli morskiej przyprawy: strączek papryczki chili, małą laska kory cynamonu, pieprz, liść laurowy, kilka goździków woda źródlana wg potrzeb Cytryny do kiszenia myjemy we wrzątku, a następnie nacinamy na krzyż, tak aby nie rozciąć ich do końca. Jak jeść kiszone cytryny Kiszone cytryny w marokańskim tagine Cytryny konserwowane w soli to produkt wykorzystywany głównie w kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki, przede wszystkim marokańskiej. Jak smakują kiszone cytryny Kiszone cytryny mają niezwykle oryginalny, głęboki smak, w którym miesza się aromat skórki cytrynowej, ale bez intensywnego cierpkiego smaku surowego owocu, z solą i kwasem z kiszonej. Natomiast w skład potrawy wchodzą warzywa, mięso lub ryby oraz tradycyjne przyprawy w regionu Maghrebu czyli harrisa, kmin rzymski, kolendra, odrobina cynamonu i oczywiście kiszone cytryny. Tagine jest to ceramiczna misa z charakterystyczną pokrywą w kształcie stożkowatego kominka, w której przygotowuje się jednogarnkowe dania duszone na rozżarzonych węglach lub drewnie. Gotowe kiszone cytryny można nabyć w sklepach z egzotycznymi przyprawami i oczywiście w internecie. Jak przechowywać ukiszone cytryny Cytryny kisimy w dużych słojach ok. 4 do 6 tygodni. Owoce z solą ciasno układamy w wyparzonym słoju i zalewamy sokiem wyciśniętym z pozostałych 5 cytryn. Jak zrobić kiszone cytryny w domu Przygotowanie kiszonych cytryn jest bardzo łatwe. Kiszone cytryny to znany na całym świecie przysmak z Maroka oraz krajów regionu Północnej Afryki. Tagine (tadżin) to jednocześnie nazwa dania oraz naczynia, w którym jest ono przygotowywane. Naczynie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni.