Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Małgorzata
Makarony
01.08.2020 20:22
Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Składniki

Składniki

  • 500 g świeżych tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 350 g pieczarek brązowych
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 300 ml śmietany *
  • 2 duże cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej **
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól

Przepis

Przygotowanie

  • Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tortellini-w-kremowym-sosie-z-pieczarkami-i-karmelizowana-cebula/