Ciasto z budyniem i truskawkami - składniki na kruche ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 5 żółtek - 25 g masła - 1,5 łyżki śmietany 18% Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę budyniową: - 1 litr mleka - 2,5 paczki budyniowe śmietankowego (proszek: łącznie 100 g) - 5 łyżek cukru Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na piankę: - 5 białek - szczypta soli - 0,5 szklanki cukru - 1 kisiel truskawkowy (proszek) - 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: - około 800 g truskawek Polecam Ci również mój przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem oraz ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami. Pyszne, kruche ciasto z budyniem, truskawkami i pianką bezową, którego nie może zabraknąć w moim domu w sezonie truskawkowym. Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i truskawkami? Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Mieszankę budyniową wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Z powstałych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2-3 godziny. - Na piankę zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.