Składniki na 16 placków: 1 średniej wielkości cukinia 130 g ciecierzycy konserwowej, odsączonej 4-5 łyżek mąki pszennej 2 jajka klasy M ewentualnie odrobina startej cebuli lub ząbek czosnku 4-5 łyżek startego sera żółtego sól, pieprz, kurkuma 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, dodajemy zblendowaną ciecierzycę, ser żółty, ścieramy cebulę lub dodajemy przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia, wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę (tyle aby masa nie była za rzadka ani za gęsta) solimy, pieprzymy dodajemy kurkumę. 4. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron.