😉 Składniki na truskawkowe tiramisu: około 300 g podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1 śmietan-fix 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wiórek kokosowych klika truskawek (do dekoracji) mus truskawkowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawkowe tiramisu Tiramisu to deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek jaj i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Truskawkowe tiramisu nie zawiera surowych jaj, przełożone jest kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, a biszkopty są nasączone musem truskawkowym. Jest wprost uzależniające, ciężko zatrzymać się na jednym kawałku tych pyszności, od razu ma się ochotę na więcej. Szczególnie polecam przepis na tiramisu z truskawkami, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Truskawkowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby stężał krem. Dodać jedną łyżkę cukru pudru i zmiksować na gładki mus. Tiramisu truskawkowe to moje ulubione ciasto z truskawkami. Porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan-fixem. Ciasto przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą, by nie przeszło zapachami lodówki. Jego wykonanie nie zajmie więcej jak 30 minut, a jest naprawdę pysznie. Następnie ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i znowu 1/3 kremu.