Składniki: 1 mały kalafior 10 młodych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skóry pół łyżeczki curry ćwierć łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej kolendry pół szklanki wody olej rzepakowy sól pół pęczka kolendry lub natki pietruszki (przepis na 3 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do tego pokrojonego w kostkę pomidora, kalafiora, ziemniaki i wodę, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw (u mnie trwało to około 20 minut), od czasu do czasu mieszając. Na dużą patelnie (lub jeżeli macie, do garnka z powłoką teflonową) wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dawno temu zrobiłam także wersję klasyczną aloo gobi, ale dość lichą w przyprawy, co jednak było błędem.