Składniki: 500 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 lub mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 1 bułka kajzerka 2 łyżki roztopionego masła 250 – 300 ml ciepłego mleka 1 jajko L lub 2 małe Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione – letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku. Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem. W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Jeśli lubicie kluski na parze – parowańce z naszej kuchni śląskiej to i knedliki przypadną Wam do gustu.