Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g batatów 1 szklanka mrożonego zielonego groszku ( w sezonie świeżego) 1 spora cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 puszka pomidorów pelati oliwa z oliwek EV 500 g surowych rozmrożonych krewetek sól pieprz sok z cytryny listki kolendry Wykonanie: Krewetki rozmrażamy. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na krewetki: Krewetki z batatami i zielonym groszkiem Krewetki z batatami i zielonym groszkiem Dusimy pod przykryciem do momentu, aż krewetki będą miały piękny różowy kolor, co potrwa kilka minut. Wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, szczelnie przykrywamy i dusimy, aż bataty będą miękkie. Wtedy mam pewność, że to produkt, który został zamrożony tuż po wyciągnięciu z morza. W momencie kiedy będą al dente dodajemy mrożony lub świeży groszek. Z reguły kupuję krewetki surowe, mrożone i już obrane.