Składniki: 1 kg twarogu, lub sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 6 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 100 g. masła borówki Do tego sernika, dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej, zawsze dodaje 2 łyżki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 2-3 godziny do przestudzenia. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Żeby było trochę inaczej, na wierzchu ułożyłam borówki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do zmielonego twarogu dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodatkowo: Cukier puder do posypania sernika Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Co robi mama, kiedy synowi zachce się sernika? Następnie wsypać mąkę i dodać sok z cytryny.