Składniki: - pół główki młodej kapusty - około 150 g kapusty kiszonej - około 300 g kiełbasy np. śląskiej - 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik - kilka pieczarek - mały kawałek boczku - przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól - olej do podsmażenia składników - małe opakowanie makaronu łazankowego - 1 cebula Przygotowanie: Boczek kroimy na małe kawałeczki, kiełbasę na półplasterki lub drobniej, a kabanosy na plasterki. Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Teraz dodajemy odsączoną kiszoną i młodą kapustę (ja zawsze zostawiam troszkę wody z gotowania młodej kapusty, nie odsączam jej mocno). Zostawiamy całość z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką ilością soli. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.