Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Milena
Zapiekanki
03.07.2020 13:20
Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora

Składniki na kalafiora zapiekanego w sosie serowym: kalafior sporej wielkości 200 g sera gorgonzola (albo innego pleśniowego) 150 ml mleka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju łyżeczka mąki pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczypta kurkumy (można ominąć, ale dodaje ładnego żółtego koloru), papryka ostra, gałka muszkatołowa, sól Przygotowanie Kalafiora dzielimy na różyczki, odcinając twarde łodygi. Ponieważ nie lubię marnować jedzenia i staram się nic nie wyrzucać, z twardych łodyg kalafiora zrobiłam chrupiącą kruszonkę, którą posypałam potrawę. Różyczki kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy je sosem serowym, a na konie posypujemy kruszonką z łodyg i bułki tartej. Kalafior zapiekany w sosie serowym to pyszne i aromatyczne danie, które można podać jako dodatek do obiadu albo samodzielną potrawę. Jeśli znudził wam się standardowy kalafior w bułce tartej, polecam ten przepis, gdyż będzie stanowił wyśmienite urozmaicenie obiadu. Łodygi kalafiora ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/07/kalafior-zapiekany-w-sosie-serowym/