Składniki na sernik na zimno z truskawkami: warstwa serowa 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody dodatkowo około 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody około 400 g truskawek Przygotowanie: 1. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc przygotowałam sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Do przygotowania sernika używamy gotowych biszkoptów oraz zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka, dzięki temu czas potrzebny na wykonanie tego pysznego deseru to dosłownie 15 minut. Na koniec do masy serowej wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie miksujemy na niskich obrotach. Sernik na zimno z truskawkami jest lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Do przygotowania sernika na zimno możemy użyć innych owoców sezonowych, możemy również pomieszać truskawki z maliną czy borówką. 6. Po 30 minutach sernik wyjmujemy z lodówki i na masie serowej układamy dość ciasno owoce. Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu, nie ma tu żadnej filozofii. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Masę serową wstawiamy na kilka minut do lodówki, gdzie zacznie tężeć. Nie wliczając oczywiście czasu potrzebnego na stężenie masy w lodówce.