Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Karol
Ciasta
01.07.2020 15:59
Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Potrzebne składniki 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli 1 garść bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa – kto co lubi) Ciasto marchewkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Jajka ubiłem z cukrem na puszystą masę. Suche składniki czyli mąkę, sodę, proszek, przyprawy i sól wymieszałem ze sobą. Bakalie użyjcie jakie chcecie – mogą też być to ziarna np. słonecznika czy pestki dyni, lepsze jest jak coś w środku się pałęta. Przelałem masę do tortownicy (26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem 60 min. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ucierając masę z jajek, dodawałem stopniowo suche składniki i olej, a na końcu startą marchew. Marchewka sama w sobie jest słodka więc nie trzeba dużo cukru i jak dbacie o linię to dodajcie go jeszcze mniej niż podałem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/ciasto-marchewkowe-pyszne-i-zdrowe/