Kopiec kreta z bitą śmietaną

Karol
Ciasta
01.07.2020 15:45
Kopiec kreta z bitą śmietaną

Łącznie: 1 godz. 30 min. Kopiec kreta Potrzebne składniki Ciasto czekoladowe 100 g masła 1 tabliczka czekolady (rodzaj zależnie jaki lubicie, ja użyłem gorzkiej) 3 jajka 180 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 ml mleka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Do środka 3 banany sok z połowy cytryny 750 ml zimnej śmietany 30-36% 1 opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki czekolady deserowej Sposób wykonania Masło rozpuściłem w rondelku z mlekiem i czekoladą do ciasta, mieszałem by nie doprowadzić do wrzenia i pilnowałem stopnia podgrzania zestawiając co jakiś czas z palnika. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopiec kreta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jadłem dotychczas kopce kreta robione przez różne osoby zazwyczaj wykonane z przepisu z pudełka na którym była instrukcja jak wymieszać proszki załączone w opakowaniu. Jak to zwykle z ciastami z pudełka bywa, okazuje się, że wykonanie tego ciasta samemu, To co wyjąłem z ciasta pokruszyłem w palcach i zostawiłem na koniec do posypania. Ciasto przelałem do formy tortowej wysmarowanej masłem o średnicy 24 cm. i upiekłem w piekarniku grzanie góra-dół bez termoobiegu w 180 stopniach przez 50 min. do suchego patyczka. Zimną śmietanę ubiłem w misce mikserem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Skropiłem je sokiem z cytryny i wyłożyłem na wierch całą śmietanę, tworząc charakterystyczny kształt kopca. Na dnie ciasta ułożyłem obrane i pokrojone na pół banany. Przepraszam za jakość zdjęcia ale robione już na stole wieczorem w pośpiechu zanim nie zniknęło. Posypałem wszystko pokruszonym ciastem tak by zakryło całą białą część (jak wam zabraknie ciasta możecie użyć też ścięty blat z wierzchu). Dobrze schłodzona i ubita nie powinna opaść pod ciężarem pokruszonego ciasta i jak się okazało nie opada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/kopiec-kreta-z-bita-smietana/