Tarta ze szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Na spód 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 2 jajka sól, pieprz Na masę 1 pęczek szparagów zielonych 3 jajka 500 ml śmietany 18% 1 opakowanie sera pleśniowego trochę startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładka masę do połączenia składników. Tak przygotowana tartę ze szparagami wstawiłem znów do piekarnika na 30-35 min. (180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wyrównałem i ułożyłem na wierzchu główki szparagów lekko zatapiając je w masie. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem 10-15 min. Następnie wyjąłem spód i zdjąłem papier i fasolę z wierzchu. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma. Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Pieczenie tarty Masę wylałem na podpieczony spód tarty. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.