Składniki: Masa serowa: - 1 kg sera w wiaderku - 3-4 łyżki miodu lub cukru pudru lub ksylitolu - 30 g żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody - 1 łyżeczka pasty waniliowej - około 800 g truskawek - 2-3 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ser mieszamy z miodem/cukrem i pastą waniliową, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (żelatyna i ser powinny mieć tę samą temperaturę, aby się nie zważyć). Wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i całość gotujemy około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. W kwestii deserów, poza oczywistym wyborem jakim są lody, sięgamy raczej po lekkie desery, z dodatkiem sezonowych owoców. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (około 40 minut). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na około 40 minut.