Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? To proste!

Patrycja
Kulinaria
14.05.2020 14:22
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? To proste!

Lecznicze właściwości czarnego bzu są znane od wieków. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wzmacnia odporność i zawiera mnóstwo cennych witamin z grupy B i C. Z kwiatów i owoców możesz samodzielnie przygotować w domu soki i syropy, które warto pić w okresie jesienno- zimowym, podczas wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę.

Zdjęcie Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? To proste! #1

Dowiedz się jak przygotować domowy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Właściwości czarnego bzu

Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antyoksydacyjnych. Zawierają także cenne witaminy z grupy B i witaminę C. Stosowane są w domowych kuracjach, jako wsparcie podczas leczenia przeziębień i wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych. Kwiaty czarnego bzu, mają działanie wykrztuśne, rozkurczowe, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Wiosna to czas, kiedy zbieramy kwiaty czarnego bzu, które następnie możemy ususzyć i przechować lub zrobić z nich syrop. W celu przygotowania syropu, należy zebrać 40-60 skupisk kwiatów czarnego bzu, potrzebny będzie 1 litr wody i 1 kg cukru.

Zebrane kwiaty należy odpowiednio przygotować, usuwając łodygi i ogonki. Następnie trzeba zalać je wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone, wstawić na 24 godziny do lodówki. Po upływie doby, należy przecedzić wywar przez sito, dodać cukier i zagotować na wolnym ogniu. Cały czas trzeba zbierać, pojawiającą się pianę. Gotowy syrop można przelać do butelek lub słoików i zapasteryzować. Tak przygotowany, z powodzeniem przechowamy, aż do zimy.

Domowe przetwory z czarnego bzu są świetnym wsparciem w leczeniu przeziębień, warto je pić w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić odporność, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Zdjęcie Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? To proste! #2