Lecznicze właściwości czarnego bzu są znane od wieków. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wzmacnia odporność i zawiera mnóstwo cennych witamin z grupy B i C. Z kwiatów i owoców możesz samodzielnie przygotować w domu soki i syropy, które warto pić w okresie jesienno- zimowym, podczas wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę.
Dowiedz się jak przygotować domowy syrop z kwiatów czarnego bzu.
Właściwości czarnego bzu
Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antyoksydacyjnych. Zawierają także cenne witaminy z grupy B i witaminę C. Stosowane są w domowych kuracjach, jako wsparcie podczas leczenia przeziębień i wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych. Kwiaty czarnego bzu, mają działanie wykrztuśne, rozkurczowe, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Wiosna to czas, kiedy zbieramy kwiaty czarnego bzu, które następnie możemy ususzyć i przechować lub zrobić z nich syrop. W celu przygotowania syropu, należy zebrać 40-60 skupisk kwiatów czarnego bzu, potrzebny będzie 1 litr wody i 1 kg cukru.
Zebrane kwiaty należy odpowiednio przygotować, usuwając łodygi i ogonki. Następnie trzeba zalać je wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone, wstawić na 24 godziny do lodówki. Po upływie doby, należy przecedzić wywar przez sito, dodać cukier i zagotować na wolnym ogniu. Cały czas trzeba zbierać, pojawiającą się pianę. Gotowy syrop można przelać do butelek lub słoików i zapasteryzować. Tak przygotowany, z powodzeniem przechowamy, aż do zimy.