Składniki na 4-5 porcji: 1,2 kg żeberek wieprzowych 400 ml piwa karmelowego 2 cebule 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej do smażenia Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami). Karmi wlane na początku gotowania z czasem staje się gęstsze i zamienia się w smakowity sos. Smacznego!😉 W czasie gotowania nie było potrzeby dolewania wody lub piwa. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi. Również przełóż ją do rondla wraz z tłuszczem z patelni.