Sałatka ze szpinaku z truskawkami Mój przepis na: Składniki: 1 opakowanie szpinaku baby 1 garść rukoli (niekoniecznie) 1 opakowanie sera pleśniowego typu Lazur ( może być też roguefort, gorgonzola ) 1 szklanka łuskanych nasion słonecznika 200-300 g truskawek Sos 2-3 łyżki oliwy szczypta soli 1 duża łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu (np malinowy, truskawkowy)) 1/2 szklanki przegotowanej wody Ponieważ składniki lubią schować się między liśćmi szpinaku, a nam zależy by sałatka wyglądała zachęcająco, na wierzchu ułóż odłożone truskawki i ser, a następnie posyp całość ziarnami słonecznika Mam nadzieję, że tak przygotowana sałatka stanie się przebojem także twoich imprez. Większe przekrój wzdłuż na pół, lub na 4 – dodaj do szpinaku (kilka zostaw do położenia na wierzchu) Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu znajdziesz TUTAJ Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (trochę ziaren odłóż),polej sosem tuż przed podaniem i lekko wymieszaj Sałatka ze szpinaku z truskawkami to jedna z moich popisowych sałatek na letnie imprezy. Ser pokrój w kostkę mniej więcej 1 -2 cm , lub pokrusz – dodaj do szpinaku ( zostaw kilka kostek do dekoracji) Podałam ilości składników na oko, ponieważ tutaj trzeba dobrać smak sosu na bieżąco i tak jak się lubi. Sposób wykonania: Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, odstaw do przestygnięcia (prażąc mieszaj nasiona, by się równo prażyły, nie dopuść do przypalenia ziaren – będą gorzkie)