Tort z kremem kokosowym i truskawkami

Natalia
Ciasta
24.06.2020 16:01
Tort z kremem kokosowym i truskawkami

Bardzo polecam. Składniki ( Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 400 g truskawek 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*. Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Dolny blat biszkopta lekko nasączyć (np. likierem kokosowym), na to posmarować dżem truskawkowy i układać całe truskawki końcówkami do góry. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2020/06/tort-z-kremem-kokosowym-i-truskawkami.html