Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i bekonem

Łukasz
Ciasta
23.06.2020 7:11
Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i bekonem

😉 Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i bekonem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 150 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 250 ml ciemnego piwa (u mnie Guinness) 150 g masła 300 g cukru trzcinowego 3 jajka 100 g kwaśnej śmietany 18% Krem maślany: 250 g miękkiego masła 500 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Do nasączenia blatów: ok. 100 ml whisky (można zamienić na cold brew) 50 ml syropu klonowego Bekon w whisky: 50 ml whisky 50 ml syropu klonowego 300 g wędzonego surowego boczku w plastrach PRZYGOTOWANIE Ciasto czekoladowe Do rondelka wlej piwo i na małym ogniu rozpuść w nim masło. Następnie odsącz je z nadmiaru płynu i smaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, aż staną się chrupiące. Obok pączków i sernika z bekonem przyszedł w końcu czas na tort z mięsną wkładką! Pączki oraz sernik z bekonem były hitem wśród moich znajomych i czytelników, dlatego mam nadzieję, że ten tort czekoladowy na piwie przypadnie Wam do gustu równie mocno. Przepis na ciasto czekoladowe na piwie Guinness zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki Feast. Oczywiście trochę tutaj żartuję, bawiąc się formą, a samo podejście jest absolutnie truistyczne, bo ten tort czekoladowy na piwie smakuje kobietom nawet bardziej niż panom, co udało mi się zaobserwować. 😉 Osoby mięsosceptyczne zachęcam zaś do przygotowania tortu czekoladowego na piwie z kremem maślanym bez bekonu. Mimo surowego wyglądu potrafi zaskoczyć on delikatnością ciasta czekoladowego w połączeniu z intensywnością kakao i aksamitnością maślanego kremu. Przygotowanie tortu Oba blaty nasącz whisky z syropem klonowym i przełóż je połową kremu maślanego. Bekon w whisky Plastry boczku zamarynuj w whiskey przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. To taki archetyp współczesnego mężczyzny: na zewnątrz silny i męski, a we wnętrzu wrażliwy i delikatny, co wcale nie oznacza, że pozbawiony charakteru. Wprost uwielbiam w deserach to słodko-słone połączenie chrupiących plastrów boczku zamarynowanych w whisky i syropie klonowym. Smakują one lepiej niż niejedne cukierki, wspaniale komponują się z różnymi wypiekami i dodają szczyptę ekstrawagancji, wywołując efekt wow! Wystudzone ciasto odkrój od rantów formy i przekrój na 2 równe blaty. Gotowy krem wstaw na godzinę do lodówki, aby był bardziej zwarty przed nakładaniem. Dlatego moim celem było uchwycenie w nim stereotypowych męskich smaków: bekonu, whisky i ciemnego piwa. Jego wygląd miał wskazywać na ciosanie kawałków tortu siekierą, a anturaż dopompować testosteronem stylizację. Do kremu na koniec wlej wanilię i zmiksuj ponownie. Najlepiej na minimum 2-3 godziny aby krem stężał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/06/tort-czekoladowy-na-piwie-z-bekonem.html