Składniki na fit brownie z malinami: 160 ml oleju (rzepakowy) 170 g mąki z amarantusa 200 g suszonych daktyli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (rozmiar L) 4 łyżki kakao 120 ml mleka (dałam 1,5%) łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone Fit brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko 307 kalorii, więc jest o wiele lżejsze od swojej klasycznej wersji, ale za to równie smaczne. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej.