Naleśniki po meksykańsku

Anna
Obiad
29.05.2021 8:34
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku zapiekane w piekarniku, to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. Przepis na ciasto oraz na farsz jest bardzo prosty, a same naleśniki smakują fantastycznie. Użyty sprzęt: patelnia do naleśników o średnicy 24 cm; duża patelnia o średniacy 28 cm do usmażenia farszu; deska do krojenia oraz dobrej jakości nóż; głęboka szuflada z wyposażenia piekarnika do zapiekania naleśników i inne akcesoria do gotowania (część z nich znalazłam na wyprzedażach Zalando Lounge). Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/nalesniki-po-meksykansku
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Naleśniki po meksykańsku - pikantna uczta dla podniebienia!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 20 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 300 g serca topionego
  • sos salsa do podania

Przepis

Naleśniki po meksykańsku to pikantne, nasycone smakiem danie, które z pewnością pokochają miłośnicy kuchni meksykańskiej. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Twoich gości! Naleśniki mimo, że są bardzo pożywne, nie są ciężkostrawne. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe albo kolacyjne. Zamiast tradycyjnego farszu wykorzystać można tu bowiem odrobinę ostrości, papryki, kukurydzy i aromatycznego kurczaka. To danie łączy w sobie prostotę i komfort domowych naleśników z wyrazistym charakterem kuchni meksykańskiej. Warto spróbować!

  • Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki (mąkę, jajka, mleko i sól) umieść w misce i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 20 minut, aby ciasto „odpoczęło”.
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki pokrój w paski. Fasolę i kukurydzę odcedź. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż do momentu, aż stanie się szklista.
  • Dodaj do cebuli pokrojonego kurczaka. Smaż, aż stanie się biały we wszystkich kawałkach. Następnie dodaj pokrojone papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kukurydzę i fasolę. Wszystko razem smaż kilka minut.
  • Dodaj przyprawy: paprykę, kmin i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj starte ser i mieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń w rulonik i podawaj z ulubionym sosem salsa.