Składniki: 1 kg szynki 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki oleju ziele angielskie sól, pieprz Naleśniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody (może być gazowana) 1 jajko 60 ml oleju sól 150 g żółtego startego sera 1/2 pęczka szczypioru ketchup masło do wysmarowania blachy 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody (może być gazowana) 1 jajko 60 ml oleju sól 150 g żółtego startego sera 1/2 pęczka szczypioru ketchup masło do wysmarowania blachy Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz i kształtujemy ruloniki, które następnie układamy na dużą blachę piekarnika, którą wcześniej należy wysmarować masłem. Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (około 2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa i mięso odławiamy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wszystko oprócz pora mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie nakładamy je łyżką wazową na dużą, płaską i nagrzaną patelnię. Po tym czasie naleśniki posypujemy startym serem i zapiekamy przez kolejne 10 minut.