Ciasteczka tłuczkiem robione.

Joanna
Desery
16.06.2020 17:10
Ciasteczka tłuczkiem robione.

Składniki: - 150 g miękkiego masła - 150 g cukru kryształu - szczypta soli - 2 jajka - 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego - 50 g czekoladowych groszków mlecznych - 50 g czekoladowych groszków białych lub można posiekać dowolną ulubioną czekoladę - ok. 400 g mąki krupczatki typ 450 Przygotowanie: - Do miski wrzucić miękkie masło, szczyptę soli i wsypać cukier, ubić mikserem na puch. Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać okrągłe ciasteczka, rozmiar już zależy od Was, wycięte ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i tu już wkracza do akcji wspomniany w tytule tłuczek do mięsa, do każdego wyciętego ciasteczka przyłóż tłuczek i przyciśnij ciasteczko, żeby wzór się odgniótł. - Ciasto przed wałkowaniem można wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, żeby lepiej się wałkowało i wykrawało ciasteczka, ale jak to z dziećmi bywa, że są niecierpliwe 😉 tak więc od razu zabraliśmy się z Radkiem do rzeczy. Mój syn sam się garnie, wspólnie kucharzymy, wspólnie wypakowujemy zmywarkę, nawet wspólnie zaczynamy prowadzić bloga, tak, tak to nie jest już tylko moja pasja i przestrzeń, ale i moich chłopaków również. Do przygotowania ciasteczek użyliśmy mąki krupczatki z Młyny Szczepanki oraz masła z lokalnej firmy grudziądzkiej, wspieramy polski produkt i Wy również wspierajcie 🙂 Ciasteczka będą idealne do kawy, herbaty,a może dla niespodziewanych gości?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/06/ciasteczka-tluczkiem-robione/