Bułki śniadaniowe

Jolanta
Śniadania
16.06.2020 6:25
Bułki śniadaniowe

Składniki na chrupiące bułki śniadaniowe z makiem, na 10 bułek: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub chlebowej 3/4 szklanki letniej wody 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła olej do posmarowania misy Suchy mak do posypania Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę, nacinamy na krzyż przez środek, posypujemy odrobiną maku, układamy je na blasze. Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C na ok 30 minut aż bułki lekko podrosły. Jak przygotować bułki śniadaniowe z makiem z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe z makiem, bardzo je polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przetwory/bulki-sniadaniowe-makiem/