Chlebek wielkanocny.

Joanna
Śniadania
05.04.2020 8:24
Chlebek wielkanocny.

Czas mamy trudny i ciężki dla wielu, ale usiądźmy w najbliższym gronie i cieszmy się chodź te 2 dni, zapomnijmy o problemach, pamiętajmy o najbliższych, pamiętajmy o dzieciach… Składniki: Tortownica 22 cm 400 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej 1,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 100 ml wody 70 g masła 2 łyżeczki sezamu W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą, ale nie gorące, w kruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Zawsze bardzo się cieszę przygotowując świąteczne śniadanie wielkanocne dla rodziny, w tym roku na moim stole zagości taki właśnie swojski chlebek, który będzie ozdobą stołu. Dodatkowo: 1 łyżka oleju do posmarowania szklanki i boków tortownicy opcjonalnie jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu Przygotowanie: Do miski przesiać mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, można użyć samego mleka, posypać sezamem i odstawić na 15 min.do napuszenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/04/chlebek-wielkanocny/