Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną

Jolanta
Desery
04.05.2016 6:13
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną

Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną o tej porze na pewno nie smakuje tak jak w lecie, ale kupiłam cały 1 kg hiszpańskich truskawek i z części przygotowałam ten deser! Zimną, ale płynną galaretkę mieszamy z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wlewamy do kieliszków, które ustawiamy pod kątem przy ściance w lodówce. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej wody 200 ml śmietany 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru truskawki Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wykorzystałam gotową galaretkę truskawkową, ale można także zrobić galaretkę z soku owocowego, który podgrzewamy i mieszamy z odpowiednią ilością żelatyny. Ja po przygotowaniu warstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/deser-galaretka-truskawkami-bita-smietana/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta