Składniki: Blaszka 25×36 cm Biszkopt: 8 jajek L szczypta soli pół szkl.oleju 1 szkl.mąki pszennej tortowej 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej 1/3 szkl.kakao 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 330 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody) Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Truskawki po umyciu znikają z pod ręki, są tak smaczne, że wcinamy gołe bez niczego, miałam już wcześniej zaplanowane to ciacho gdzieś w głowie, kupiłam raz truskawki i zniknęły w locie ptaka tak, więc w tym tyg. kupiłam większą ilość i udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciacho. Ostatnio szaleje z truskawkami, ale to tylko dlatego, że trafiłam na super smaczne u mojej ulubionej sprzedawczyni z warzywniaka na kółkach 🙂 Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Biszkopt z dodatkiem oleju nie jest suchy, wyjątkowo smaczny, a dwa kremy śmietankowy i truskawkowy, plus galaretka z truskawkami robią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach ciast sezonu letniego. Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. zimnej wody cukier puder do smaku Galaretka: ok. 500 g truskawek 3 galaretki na 5 szkl.