cukru 100 g masła 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.