Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Milena
Śniadania
10.06.2020 13:58
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

Składniki na bułki drożdżowe z nadzieniem (około 10 sztuk): Ciasto: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych bądź opakowanie (8-10g) suchych 300 ml mleka Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz ciasto drożdżowe w połączeniu z pysznym i sycącym farszem stanowi świetne połączenie. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem z kiełbasy, pieczarek i sera żółtego to znakomita przekąska na śniadanie czy kolację. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olej, wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub wsypujemy suche drożdże. Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. pętka ulubionej kiełbasy 6-7 pieczarek pół czerwonej papryki cebula 150 g sera żółtego, 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz czarny i ziołowy, sól Dodatkowo: jajko do posmarowania Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2012/04/bulki-drozdzowe-z-nadzieniem/